Este greu de găsit o persoană, care să nu fi trăit momente stresante, iar cei afectaţi de stresul cotidian nu sunt puţini. Merită să ne interesăm de o dietă pentru a reduce consecinţele stresului.
Imunitatea ridicată Coacăzele neagre sunt o sursă de vitamina C, datorită căreia organismul nostru este mai puţin predispus la infecţii. VitaminePentru buna funcţionare a sistemului nervos sunt responsabile vitaminele din grupa B ce au un efect calmant, dând energie şi ajutându-ne să uităm de griji. Le putem găsi în produsele ca de exemplu: carne, peşte, lapte, drojdie, griş, cereale, păstăi, varză, morcov, spanac, cartofi, avocado, banane, nuci, alune sau migdale. Vitamina C ne întăreşte sistemul imunitar, apărându-ne de infecţii sau încetinind evoluţia acestora – o putem găsi în varza murată şi în legumele ca de exemplu spanac, broccoli, conopidă, varză de Brussels, roşii, ceapă şi de asemenea în citrice, zmeură, mure şi afine.
Plantele medicinale Împotriva stresului o influenţa benefică o au plantele medicinale ca de exemplu: roiniţă, busuioc, valeriană, rostopască, hamei, cimbru, maghiran sau nucşoară. Pe baza lor putem să facem ceaiuri, dar le putem adăuga şi la salate, sau ca un condiment la diferite specialităţi. GustăriIn momentele stresante putem avea o poftă nestăpânită de a mânca – este mai mult decât recomandabil evitarea dulciurilor şi a chipsurilor, fiind mai indicat un morcov tânăr, o gulie, un castravete, eventual nişte fructe uscate sau nuci. Merită băută multă apă – aceasta reducând efectele stresului şi al oboselii, permiţând recuperarea energiei pierdute.
Hormonul bucuriei Ciocolată reduce stresul, trezeşte mintea şi ne aduce buna dispoziţie - un adevărat merit îl are magneziului care moderează activitatea celulelor nervoase. Zincul şi seleniul provoacă producerea endorfinei (aşa numitul hormon al bucuriei), de asemenea stimulează secreţia de serotoniă, ce ne influenţează benefic dispoziţia şi ne dă energie. Aşadar, o bucată de ciocolată din când în când, sigur nu ne va face rău. Trebuie să ne ferim de alcool, care imediat dă o stare de bună dispoziţie însă distruge sistemul nervos. Nu este indicat consumul de cofeină în cantităţi mari - cafeaua sau ceaiul tare sporesc anxietatea neavând o influenţă pozitivă asupra concentraţiei. Din cauza depunerii sporite de grăsimi în organism în momentele stresante, consumul de mâncăruri grase poate ridica riscul de bolilor cardiovasculare. Ce sa evităm? Meniu Micul dejun La alegere:- 2 felii de pâine integrală cu unt şi muşchi /somon afumat cu salată verde, iar de băut un suc de grepfruit
- iaurt natural şi fulgi de cereale cu fructe confiate sau nuci
- un ou fiert cu paste şi un iaurt natural cu verdeaţă
- 2 felii de pâine integrală cu pateu de pui cu ardei gras sau o roşie
- un shake de lapte cu banane şi nuci
- un iaurt de băut şi un măr,
- un grepfrut, apă minerală şi o felie de lămâie
- o banană şi apă minerală cu suc de lămâie
- peşte copt în ulei de măsline cu un dram de sare, piper şi verdeaţă, servit cu lămâie şi cu hrean,
- carne de viţel gătit la aburi, griş, sfecle rasă
- peşte fiert, cartofi fierţi în coajă şi spanac,
- ciorbă de porumb/de linte
- o salată cu fasole roşie, ţelină, ardei, ceapă, mărar şi iaurt natural
- câteva felii de somon afumat, pus pe frunze de salată verde, un măr,
- suc de morcov, telemea şi ridichii
- salată de pui cu ţelină şi nuci condimentate cu sare piper şi verdeaţă şi iaurt natural
- răcitură de pui şi legume, pâine integrală
- salată de ton cu ardei gras, mazăre şi porumb dulce(din conservă de Amestec Mexican) orez şi un castravete murat
- omleta cu ciuperci şi ardei gras
- piept de curcan prăjit cu o salată de roşii şi castraveţi